- Jeg har egentlig lyst på en sånn type kjærlighetshistorie som besteforeldrene mine har, men det føles litt umulig nå som alle møtes på tinder, sier Andrea B. Indregård i et nytt prosjekt om moderne kjærlighet. 


Tien Hoa er produsent i et pågående filmprosjekt om nettdating og moderne kjærlighet. Hun studerer film og TV ved institusjon Westerdals, Høyskolen Kristiania. Sammen med en gruppe andre studenter, ønsket Hoa å undersøke en hypotese om at det er lettere å komme i kontakt med andre mennesker i dag, men vanskeligere å oppnå ekte og dype relasjoner. De har derfor gjennomført en rekke intervjuer for å kartlegge unge mennesker sitt forhold til blant annet datingapper og relasjoner.


Det skeive miljøet på film

Som produsent for filmen, med tittelen Datingklemma, er det Hoa som har stått for castingen til prosjektet. Hun ønsket at en stor del av deltagerne skulle være skeive, på forskjellige måter. 

- Jeg ville ha med ulik representasjon fra LHBTIQ+miljøet. Likevel er det viktig for meg at skeivhet er en naturlig del av filmen, og at det ikke blir problematisert på noen måte. Jeg mener skeiv representasjon alltid er viktig, men det er ikke nødvendig å gjøre en stor greie ut av legningen til folk, sier Hoa.  


Hoa forteller at hun, som skeiv produsent, syntes det var enkelt å oppnå denne visjonen.

- Det er jo fordi jeg er den jeg er og blant annet kjenner det skeive miljøet godt, forklarer Hoa. 


Fra flørting til nettverksbygging

Men er det forskjell på skeiv og heterofil dating på nett? 

- Ja, det vil jeg si. Utfra intervjuene kan mye tyde på at nettdating kan føles som den eneste muligheten for mange unge skeive i dag. Heterofile, derimot, ga utrykk for at det fungerer mer som et ekstra hjelpemiddel i jakt på partner. 

Hvorfor er det sånn, tror du? 

- Jeg tror det har mye med at man på en datingapp vet hvem det er som er skeive. Å skulle prøve seg på noen og være uvitende om de er tiltrukket av kjønnet ditt eller ikke kan være veldig skummelt. 


Videre forteller Hoa at en annen tendens de har merket seg gjennom prosjektet er at skeive oftere bruker datingapper til å danne seg et nettverk.

- Det blir ikke nødvendigvis bare brukt til å finne en romantisk partner, men også til å skaffe seg en oversikt og inngang til det skeive miljøet. Og om du er inne i miljøet er det lettere å finne noen. Jeg vil påstå at skeiv dating rett og slett har blitt lettere med inntog av disse appene, sier Hoa. 


Kjærlighet light

Så det har altså blitt lettere for skeive å finne noen å date. Betyr det at kjærlighet er lettere? 

- Jeg tror ikke det. Jeg syns det virker som det er vanskeligere å faktisk skape dype relasjoner med folk og å finne seg kjæreste, om det er det du er ute etter. Vi snakket blant annet med par som hadde møttes på nettet. Et av parene hadde brukt over ett og et halvt år fra de begynte å snakke til de ble kjærester. Vi har så mange muligheter og da er det vanskelig å virkelig gå for noe. 


Hoa understreker også at det er en ekstremt overfladisk måte å date på og at dette gjør noe med måten man skaper bånd med andre mennesker. 

Tien Hoa brukte lot kandidater analysere henne utifra tinderprofilen hennes


Hvem tror vi at vi er? 

Studentene ønsket også å undersøke hvordan man framstiller seg selv på nettet og i hvor stor grad dette bildet er realistisk. 

- Det virker som at mange tror de framstiller seg selv på en riktig måte, uten at dette nødvendigvis stemmer. Vi har en tanke om hvem vi er og hvordan vi oppfattes av andre. Vi lager ofte datingapp-profiler med dette i bakhodet. Det kan bli utfordrende hvis det viser seg at bildet du har av deg selv er noe helt annet enn hva folk ser når de møter deg, sier Hoa. 


Den unge produsenten fikk også utfordret sin egen oppfatning av seg selv da hennes Tinderprofil skulle granskes under castingprosessen. 

- Da vi skulle caste vårt ekspertpanel var kandidatenes utfordring å gå gjennom min Tinderprofil og fortelle hvilke signaler jeg sendte ut om meg selv. Det var veldig skummelt, ler Hoa.


Etter juryens gransking av profilen fikk hun tilbakemelding om at bildene hennes, kombinert med bioen, sendte ut signaler om at hun er flørtete og vet nøyaktig hva hun vil ha. Personlig kjenner hun seg ikke igjen i beskrivelsen og føler heller ikke det er slik hun oppfattes. Hun mener dette er et av mange eksempler på at det vanskelig å vite hvordan vi oppfattes av andre. 


Koronastopp

Castingposessen av ekspertpanel er foreløpig ikke helt ferdig. Hoa forteller at prosjektet, som nesten alt annet, er satt på pause på ubestemt tid på grunn av koronautbruddet. 

- Alt er satt på pause, både casting og intervjuer. Vi har blitt ferdig med 25 intervjuer, men jeg kunne tenkt meg å ha med informanter som er litt eldre også. De vi har så langt er mellom 20 og 30. Vi må bare se hva som skjer. 

Hva føler du om at prosjektet nå er satt på pause på ubestemt tid? 

- Vi har jobbet veldig hardt for å få alt til å gå opp og det har involvert mange andre parter. Så det er kjipt, forteller Hoa. 


Se alltid til høyre og til venstre før du sveiper

Prosjektet er altså enda ikke ferdig og de endelige konklusjonene er fortsatt ikke dratt. Likevel er det helt klart at datingapper har endret måten vi leter etter kjærlighet på. Tien Hoa har derfor en oppfordring. 

- Husk å tenk deg om. Nettdating er, som sagt, en veldig overfladisk måte å lete etter partner på. Husk at man lett kan sveipe nei på noen som man kanskje faktisk kunne likt godt i det virkelige livet.