- I en politisk korrekt verden, hvor det tilsynelatende ikke er lov å fleipe med noe, gir memes oss en mulighet til å tulle med potensielt "farlige" temaer, sier tekstdoktor Christine Calvert. 


Filmskaper Tiril Myhre Skår er masterstudent i dokumentarproduksjon og står blant annet bak dokumentaren Guttejenta. Nylig overtok hun som administrator for en skeiv memekonto på Instagram, som hun har valgt å kalle Skeive tendenser. Kontoen har over 2,5 k følgere og Tiril sier hun daglig får henvendelser fra skeive som setter pris på arbeidet hun gjør, som har ulike tilbakemeldinger, eller bare trenger noen å snakke med.  


Humor som aktivistisk verktøy 

- Er arbeidet du gjør med memekontoen aktivisme? 

- Ja, det er det. Jeg forsøker å normalisere skeiv kultur gjennom å bruke humor. I samfunnet ser vi at mange er i mot ulike aspekter ved kulturen vår, og jeg bruker blant annet plattformen til å, gjennom memes, kaste lys på disse menneskene, sier Tiril. 


Hun forteller at hun personlig har opplevd å bli opplyst om problemer hun ikke hadde kjennskap til, gjennom memes. Blant annet da Skeiv Ungdom sin sommerleir hadde kurs om humor og aktivisme og det ble laget flere memes for å belyse Rikshospitalet sin håndtering av transpersoner. 

- Jeg visste veldig lite om hvordan transpersoner ble behandlet av helsevesenet og jeg lærte mye mer om teamet gjennom memesene Skeiv Ungdom lagde. Jeg tror det er lettere å nå et større publikum når du jobber på denne måten, siden memes har blitt et giga fenomen i dag. 


Christine Calvert har utdannelse innen massekommunikasjon, språk og pedagogikk, og driver kommunikasjonsfirmaet Tekstdoktor. Hun forteller at vi i Norge har en lang tradisjon for å bruke humor som kommunikasjon. 

- Vi setter stor pris på bruk av humor. Se for eksempel på hva Stavanger kommune har fått til i sosiale medier!  I facebookgruppa "Stort og smått om sosiale medier i Norge", med nesten 27 000 medlemmer, ser vi at humoristisk svar fra merkevarer i sosiale medier blir fremhevet som god praksis. Å være humoristisk gjør at du virker mer menneskelig og tilnærmelig, forteller tekstdoktoren. 


Christine forteller videre at memes kan virke som en sikkerhetsventil, der vi kan få blåst ut litt. Hun mener humor og memes kan bidra til å styrke samholdet i en minoritetsgruppe. 

- Memes er en litt "lukket" verden for mange, og det gjør at de som er i inngruppen, altså gruppen som skjønner kulturen, kan dele, le og heie på hverandre uten at omverdenen egentlig skjønner hva som foregår, forteller Christine. 


Tiril mener at humor også er en måte man kan prosessere traumer på og oppleve å få litt utløp for ting som kan være vanskelig. Hun tror mange skeive bruker humor som en slags forsvarsmekanisme og at å dele skeive vitser kan bidra til at folk ikke føler seg så alene i det. Hun håper at humoren blir en måte å trekke folk mot budskap som egentlig er viktige og seriøse. 

- Jeg liker å tro at folk kommer for humoren, men blir for aktivismen, legger Tiril til. 

meme fra @skeivetendenser


Lengtet etter et fellesskap 

Da Tiril gikk på ungdomsskolen og videregående fant hun ikke noe fellesskap for skeive på nettet. Det var noe hun lengtet etter. Nå ønsker hun at plattformen hun bygger opp kan gjøre det lettere for andre skeive å føle seg som en del av et nettverk. 

- Folk forteller meg at de kjenner seg igjen i det jeg poster og at det skaper en følelse av å være en del av noe. Det er også flere som velger å ta direkte kontakt med meg fordi de ikke føler de har noen å snakke med. Jeg syns det er fint å være et «fjes utad» i et lite miljø og være en folk føler de kan henvende seg til., sier Tiril. 

meme fra @skeivetendenser


Et stort ansvar 

Med nærmere tre tusen følgere på memekontoren føler Tiril på et stort ansvar som administrator. Hun forteller at hun er veldig redd for at noen skal føle seg tråkket på av innholdet hun lager og  setter derfor pris på tilbakemeldinger på memesene. 

- Jeg lærer mye om hva som er innafor og ikke, av folk som kommer med tilbakemeldinger, sier hun. 

- Har du fått mye stygge kommentarer? 

- Jeg har vært veldig heldig på den fronten og det meste av respons er enten positive eller konstruktive. Jeg vet det er mange som jobber med lignende ting som meg, som får mye hat, men så langt har jeg ikke opplevd mye av det. Jeg vil også understreke at jeg blir glad når ting jeg lager blir grunnlag for å starte en dialog. 


Mindre ensomhet 

Humor kan samle folk, gjøre det lettere å nå frem med budskapet sitt og starte dialog. Tekstdoktor Christine understreker at hun er tilhenger av memes som kulturelt utrykk. Samtidig ser memekontoadministrator Tiril klart at det bidrar til å skape samhold. Å vite hvor man skal finne «sine egne» på nettet kan skape mindre ensomhet, kanskje spesielt om man tilhører en minoritetsgruppe. 

- Vi velger selv hva vi ønsker å se på og hvor vi beveger oss på nettet. Se på mer av det som får deg til å le, og drit litt mer i det som gjør deg trist eller forbanna, råder Christine.